В особена среда

ПЪРВА ПОМОЩ В НЕОБИЧАЙНА СРЕДА:  ОЦЕЛЯВАНЕ В ИЗОЛАЦИЯ, ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ, ПОЖАРИ,  БУРИ, НАВОДНЕНИЯ И СНЕГОВЕИ

За полезни координати по темата, вж. основната страница на "Помощ сега"!  

ЗАГУБА НА ОРИЕНТАЦИЯ. ОЦЕЛЯВАНЕ В ИЗОЛАЦИЯ

Обикновено се касае за неразрешим транспортен проблем или загубване при пътешествия, и то при липса на мобилна комуникация със света; сходни могат да са ситуациите след засядане в забравен асансьор, при затрупване в мина или след земетресение и др. Проверка на общото състояние. При тежки физически травми, емоционален шок или липса на чист въздух положението е най-критично, тъй като лечението (според описаните в медицинския подраздел начини) може да е затруднено от липса на информация, помощници и ресурси. Ако общо човек е добре, запазва големи шансове за спасение, стига да действа спокойно и правилно. Победете отчаянието и объркването чрез поддържане на целенасочена заетост. Ако сте няколко души, редувайте се при тежките работи.

Борба с обезводняването. Често най-сериозният проблем, особено в сушави райони, при жега или затрупване. Намалете загубата на течности от незадължителните движения, излагането на слънце /особено на голо/ и говорене. Ако няма изгледи за намиране на вода, нито за дъжд или сняг, не яжте сухи храни. Не пийте концентриран алкохол и не пушете. Дишайте бавно и само през носа. Носете облекло в светли тонове. Ако разполагате с воден резерв, запазете го предимно за следващия ден. При търсенето на вода търсете изобилие на растителност, дъна на долини, просмукваща се влага в почвата,  рояк насекоми. Някои растения /в средните и северни ширини - сочните ядливи плодове и листа, в пустинята - сърцевината на кактусите, в тропиците - кухините на бамбуковите стълба/ също са воден източник. При наличие на найлон или платнище има начини за произвеждане на вода: чрез завързване около разлистен клон или голямо тревисто растение и прибавяне на тежест, която да опъва надолу; в слънчево време - чрез провесване на водонепропускливата материя над достатъчно голяма яма, като се затрупват краищата и се поставя камък за тежест в средата, а отдолу – съд за събиране на кондензата. Често намерената или произведената вода може да е с лошо качество. Ако е възможно, тя е добре да се филтрира през въглища, пясък или почвен слой. Така може да се обработва и урина /според някои и директното й пиене увеличава преживяемостта/, както и морска вода. Ако се намирате в кораб, лаборатория и пр. или носите определен инструментариум със съдове и тръбички и можете да палите огън, възможно е да се приспособи примитивен дестилатор. Дори и само кипването на някаква течност при наличие на чист плат, който да се държи на парата и после да се изстисква в друг съд, може да свърши работа. Обеззаразяване на потъмняла и лошо миришеща вода се постига чрез преваряване или прибавяне на няколко кристалчета калиев перманганат, чрез няколко капки йодна или 1 ч.л. лъжичка от подходяща билкова тинктура.

Изхранване от природата. Предпазване от отрови. При достатъчно вода и топлина, дори съвсем без храна, може да не се боите от гладна смърт през първите 3-4 седмици. Ако имате запаси, пестете ги. От вън е най-добре да се ядат само растения, за които сте сигурен, че ги познавате и не са отровни /виж фиг./. Някои от по-известните ядливи у нас са: плодове от горски ягоди, малини, къпини, шипки, боровинки, бъзак /добре узрели!/, дренки, трънки, диви ябълки, круши и сливи, глог, хвойна, орехи, лешници, дъбови желъди /след опичане/; листа от бук, липа, върба, иглика, глухарче, див чесън, коприва /след добро претриване или сготвяне/, киселец, лапад, поточарка, поточно великденче; цветове от глухарче, иглика, акация, шипка, слез; борови и смърчови връхчета; сок от лоза; корени от  глухарче, синя жлъчка /цикория/; водорасли; в тропика кокосови орехи. Гъбите по-принцип да се избягват, тъй като и неотровните са тежка храна и могат да съдържат нежелателни примеси. При слаби ботанически познания или загубване в чужда страна с оскъдна и/или неизвестна растителност е по-трудно. По-често са отровни бледите и жълти малки плодчета, луковиците, растенията с млечен сок, тези с чадъровидни цветчета, с миризма на фенол или горчиви бадеми /виж фиг./. Големите единични плодове на дръжка и сочните листа без отблъскващ вкус или мирис обикновено не са отровни. За вероятно ядливите, но непознати растения се препоръчва биологичен тест /не е стопроцентов, особено за гъби!/: 1. Всяко растение се тестува на части; 2. Съответната част /цвят, листо, корен/ се помирисва. Ако миризмата е рязко отблъскваща, се оставя; 3. Иначе, след като поне 8 часа не сте яли, поставете смачканата суровина върху нежна кожа /напр. в сгъвката на лакътя/. До 1 час се следи за кожна реакция; 4. Ако няма проблеми, натрийте с него устните си, след 3-5 минути при липса на парене или сърбеж, дръжте го 10-15 минути върху езика си, после го сдъвчете, но не го гълтайте; 5. Изчакайте 6-8 часа. При рязко неразположение, пийте вода и повърнете /виж гл./; иначе яжте от растението в постепенно увеличаващи се дози. Относно животинската храна, с нея могат да се справят опитни хора и при наличие на хладни оръжия като нож, прашка, бола /няколко камъка, завързани около подходяща материя с възли и централно към една обща връв/, истинска или самоделна въдица и др. Но без специални приспособления за лов и риболов вие можете да изхабите много време и енергия без резултат, да се отдалечите и загубите от лагера си. Месото бързо се разваля в горещо време. Животните могат и да са болни или преносители на паразитни болести.

Биологична война. Самите вие сте застрашени от хищници, змии и насекоми – най-вече в топлите сезони и страни, край гъсти гори или застояли блата. Защитавайте особено добре краката, дланите и лицето си. Не нападайте прибързано, ако не сте сигурен в успеха. Змиите се убиват най-лесно чрез силен удар в задната част на главата. Ако в кожата ви проникнат кърлежи или пиявици, не ги теглете, преди да сте ги умъртвили чрез поръсване със сол, алкохол, огън или гореща пепел /цигара/.

Търсене на подслон. Добиване на огън. За защита от природните стихии и пренощуване се търсят пещери /поддържат по-умерена температура/ или скали /на открито акумулират топлина/, естествени или изкопани дупки, големи /прави или паднали/ или гъсти дървета. Необходимо е предварително проучване на терена: подножията на стръмни склонове, изгнилите дървета, просмукващата се влага, вятърът, гнездата на насекоми и дупките, в които може да има змии, трябва да се избягват. Допълнително се усилва укритието чрез всякакви подръчни материали. За огъня, най-напред осигурете горивния материал: хартия, сухи клечки кори, иглички и мъхове, платове и памуци, смоли и /ако носите/ запалими течности, цигари и др. Пестете кибрита и запалката, ако ги имате – палете само на завет /при силен вятър на открито – вътре в яма или изградете заслон около мястото/ и ако огънят ви трябва за по-дълго време; поддържайте го с все по-дебели клони, докато се събере много жар. Ако има сняг, може да се изрине и той, и горният почвен слой до поява на суха пръст, а отгоре да се направи заслон. Огън се произвежда и чрез акумулатор: свържете края на изолиран кабел към положителния полюс, а друг кабел – с минуса, допрете двата оголени края, използвайте искрата. /После отдалечете акумулатора от огъня, за да не експлодира!/. Удобен метод в слънчево време е лупата /замества се със стъкло от фенерче, фотоапарат или парче от счупена бутилка/, която концентрира лъчите върху горивото. Макар и трудно, като възпламенител на горивните материали може да послужи искрата от удрянето на кремък н метална пластина, както и температурата от дългото триене на две сухи дървета. Раздухвайте своевременно разпалващите се материали. Ако дървата следва да се пестят, разположете ги звездообразно, като краищата им се събират върху огъня и постепенно се избутват от периферията към центъра. При достатъчно дърва и желание за силен огън постройте пирамида от дървета с подпалки вътре и отвор откъм притока на въздух. Спазвайте правилата срещу пожар /виж стр./. Ако сте в пещера, палете по-навътре, а не до входа. Огънят може и да се пренася – в метална кутия с въглени и гориво и дупчици встрани за вентилация, или в парчета от кора, насочени с отвора си по посока на вятъра. Пробвайте на близки разстояния, преди да се решите на далечно пренасяне. Против вятъра използвайте - дори и тънки - найлонови покрития, напр. съчетанието между платнена дреха и шапка и найлон изолира добре едновремеменно от студа и вятъра.

Ориентиране в непознато място. При теоретично познаване на координатите, наличие на карта и компас възможностите за придвижване в оптималната посока са големи. Тъй като може да се наложи ориентиране по карта и на незапознати с топографските знаци, привеждаме по-важните /фиг. /. При липса на други ориентири, примитивна карта за околностите, където ще бивакува, човек може да си състави и сам. Ако е известна общата посока, в която да се продължи, съществуват редица методи за определяне на посоките: най-добри са слънчевият и обикновеният точен часовник, както и небесните тела /фиг. /. Полярната звезда е почти точно на север; голямата мечка е близко до нея. Южният кръст в южното полукълбо е в едноименната посока. Орион може да се забележи и от двете полукълба: изгрява на изток и залязва на запад. Освен това дърветата са по-гъсти или наклонени към огряваната от слънцето /при нас южна/ страна. Кората им е по-груба, с повече мъх и годишните им пръстени при срязване – по-широки от северната страна. Птиците и насекомите изграждат гнездата си в подветрената страна. В пустините има илюзия за близост на разстоянията, а могат да се явят и миражи /главно в дневните горещини/. При корабокрушенци, останали в морето, може да има стойност знанието за приближаваща суша: над нея се формират кълбести облаци; птиците летят от нея преди обяд и се връщат надвечер; близо до нея се явява изсветляване на водата, могат да се забележат плуващи остатъци от сухоземни растения.

Сигнализация. Спасяване. За да увеличите шансове да бъдете забелязан от спасители или случайни хора, използвайте звука /викове след дълбоко поемане на въздух, свирки, транзистори/, цвета /носене на ярки дрехи, окацване на цветни платове по дърветата/ и най-вече огъня /трите стълба от огън или дим са международно утвърдени сигнали за бедствие, заместващо сигналните ракети и перспективно за забелязване от въздуха/. Палете огъня на открито място; за повече дим добавяйте зелени клонки, гуми, найлони, пластмаси или мазнини. С фенерчета и огледални повърхности могат да се подават и студени светлинни сигнали. Препоръчва се и създаване на контрасти /дори под формата на грамадни букви или рисунки/ върху тревата или снега /в морето чрез оцветяващи вещества/. Чрез знаци и положения на тялото /виж фиг./ могат да се предават и конкретни послания на евентуалните спасители. А от морзовата азбука е необходимо поне  да се знае съчетанието “SOS” – три точки /къси светлини или изсвирвания/, три тирета /по-дълги сигнали/ и отново три къси. Ако ви открият и трябва да се приземи летателен апарат, помогнете в издирване на подходящото място; ако е нужно, разчистете и утъпчете повърхността. Не бързайте да се приближавате да кацналия хеликоптер /самолет/, нито да подхващате хвърленото ви въже още от въздуха. Изпълнявайте стриктно указанията на спасителния екип. При самостоятелно спасяване от опасни зони внимавайте до самия край. Ако сте в море и приближавате скалист бряг, стремете се към място, където вълните се втурват към брега, а не се разбиват на пръски.

ЗЕМЕТРЕСЕНИЯ

При усещане на първия трус: * Не трябва да напускате жилището, училището и изобщо сградата, в която се намирате, освен ако бихте могли да излезете на открито за около 10 секунди. * Заемете най-безопасното място в сградата – под рамката на вратата, близо до вътрешна стена, колона, под стабилна маса или легло. Най-опасни са балконите, външните стени, стълбищата и асансьорите. * След първите вибрации люлеенето ще се засилва, запазете самообладание и не хуквайте към асансьорите и стълбите. * Ако сте на улицата застанете далеч от сгради и далекопроводи. * Ако труса Ви завари зад волана, спрете на открито, безопасно място и изчакайте. * В обществения транспорт е по-добре да изчакате края на труса в превозното средство. След преминаването на първия трус: * Изключете електричеството, газта и водата. * Вземете подготвения багаж и бързо напуснете сградата.     * Слезте по стълбите, не ползвайте асансьор. * Осигурете предимство за майките с деца и за възрастните хора. * След като излезете от сградата, отдалечете се на открито място, най-малко на разстояние равно на височината на най-близката постройка. * Не заставайте под далекопроводи, електрически, трамвайни и тролейбусни мрежи. * Окажете първа помощ, ако около вас има пострадали. * Обозначете местата, на които има затрупани хора. Помогнете ако това е възможно. * Следете информациите, които ще се излъчват по Националното радио и местните радиостанции. Изпълнявайте инструкциите на Гражданска защита и спазвайте обществения ред. * Можете да влезете в жилището си само след основен оглед на сградата и проверка, направена от компетентните органи. При необходимост за спасяване на хора и изнасяне на важно имущество действайте бързо и по възможност не влизайте сам; * Не претоварвайте телефонните линии с ненужни телефонни разговори, кратко съобщете на близките си, че сте живи и здрави. * Спазвайте висока лична хигиена и не пийте вода от непроверени източници. След земетресение има опасност от възникване на епидемии. Земетресението не може да бъде прогнозирано. Затова важността на предварителните мерки - при строителството на сградите, обучаването на хората, носенето на комплекти за оцеляване и т.н. - са особено важни!

Специални проучвания за оптималното поведение при земетресение (От Doug Copp - многогодишен експерт в Сектора за справяне с бедствията (UN-UNIENET). Когато една сграда рухва, тежестта на покрива (тавана) пада върху предметите или мебелите, като ги смазва, обаче точно до тях остава празно място. Нарекох това пространство "Триъгълник на живота"... Опитът беше направен с 20 манекена: 10 от тях бяха поставени на местата, които досега бяха използвани като възможни сигурни места. Другите 10 бяха поставени в "Триъгълника на живота". Сградата беше взривена и когато влязохме, видяхме, че първите 10 манекена бяха разрушени, а другите, поставените в "Триъгълника на живота" бяха в отлично състояние! Колкото е по-голям предметът, колкото по-тежък и устойчив е той, толкова по-малко е възможно да бъде смазан. Колкото по-малко се смазва от тежестта предметът, толкова е по-голямо празното място до същия, толкова по-голяма е възможността човекът, който използва това празно място да не бъде никак наранен или засегнат. Всеки, който се опита да се скрие или да застане под нещо, когато сградата рухне, той бива смазан. Всеки път, когато хората застават под предмети като бюра или коли, почти винаги са смазвани. Не го правете, а следвайте някои от инструкциите, които следват. Котките, кучетата и бебетата естествено заемат ембрионална поза. И Вие би трябвало да направите същото при земетресение. Всеки може да оцелее в малка дупка, образувала се в близост до който е да е голям предмет, при всички случаи ще остане празно пространство от двете страни на същия. Сградите, направени от дърво, са най-сигурните конструкции по време на земетресение: дървото е гъвкаво и се движи. В случай, че рухне сградата, се оформят големи празни пространства. Също така, една дървена конструкция има с по-малка тежест при рухване, отколкото тухлена такава. Ако вие сте в леглото си през нощта и стане земетресение, просто се претърколете на пода. Вече около леглото Ви има едно празно пространство. Ако например започне земетресение, докато гледате телевизия и не можете да излезете лесно от сградата през врата или прозорец, тогава легнете във фетална (зародишна) поза до: диван, голям стол, фотьойл или голям мебел (като например – бюфет или шкаф). Всеки, който застане под рамката на вратата, когато сградата рухне, може да загине. Защо?... Защото, ако рамката на вратата не устои и се заклати напред или назад, Вие може да загинете, притиснат от тавана. А ако рамката на вратата падне настрани, ще ви разкъса с тежестта си. В който и да е от двата случая ще загинете; следователно, не заставайте под рамката! По възможност, опитайте се да не излизате по стълбищата. Те имат различни "честотни моменти" и се движат по различен начин от останалата част на сградата. Застанете близо до външните стени на сградите или по-добре – извън тях, ако е възможно. Много по-добре е да сте извън сградата, отколкото вътре в нея. Колкото по-навътре в периметъра на сградата се намирате, толкова по-сигурно е, че изходът ще е блокиран и ще е по-трудно и сложно да се излезне... Ако сте в кола, излезте от нея и седнете или легнете до нея. Каквото и да падне върху колата, при всички случаи ще остане празно пространство отстрани на същата.   

ПОЖАРИ

Горски. Възникват поради небрежност от страна на туристи и гъбъри, мълниите, паленето на стърнища. Установяват се по наличието на пламъци, дим, падащи сажди, по мирис на изгоряло, както и по поведението на животните. Гасенето на горските пожари се организира и провежда със силите на Националната служба пожарна и аварийна безопасност, Министерството на земеделието и горите, Гражданска защита, военни поделения и гасачески групи от общините и кметствата. * Напуснете района, който се очертава да попадне в обсега на пожара. Пожарът се разпространява по-бързо по посока на вятъра и по склон - от ниските части към върха. * Съобщете за пожара в най-близкото населено място или горски дом. * Ако сте блокирани от огъня, потърсете обезлесени, незасегнати от огъня места - просеки, пътища, поляни, сечища. Използвайте водата, ако има наблизо река или блато - намокрете дрехите и тялото си или се потопете в нея. * Покрийте откритите части на тялото, пред устата и носа си поставете намокрена кърпа или плат. Придвижвайте се приведени. * Ако горящата площ е малка, опитайте се сами да изгасите пожара, като използвате връхна дреха или сноп набързо начупени клони, с които удряйте пламъците. Ограничете пожара, като съберете сухите клони и листа по пътя на разпространение на горенето. Дрехите не се свалят - те поемат част от топлината. * Оказвайте помощ и съдействие на гасаческите екипи при локализиране на пожарите и за евакуиране на хората и животните от района.

Пожари в сгради. Най-често възникват поради небрежност. * Незабавно позвънете на тел. 160, евентуално на Бърза помощ и на познати; уведомете съседите; * Локален пожар в сграда може да се гаси с вода. С вода не се гасят: електроуреди, инсталации под напрежение, бензин и нафта. * Изключете газта, електричеството, затворете вратите и прозорците. Напуснете сградата като използвате стълбището, външни, стабилни стълби, балкони и др., но не и асансьор. * За напускане на сградата през балкони използвайте въжета; ако нямате такива, направете от чаршафи, одеала и завеси. * При преминаване през задимено пространство поставете мокра кърпа на устата и носа, намокрете дрехите си, покрийте откритите части на тялото с мокри кърпи. Движете се приведени. Ако се запали част от облеклото ви, съблечете бързо горящата дреха, а ако това е невъзможно, загасете чрез обвиване с друга дреха или одеало; * Ако е невъзможно да излезе от сградата, изкачете се на покривната площадка. Ако останете в апартамента, най-добре е да влезе в банята. Уплътнете вратата с мокри кърпи или дрехи и пуснете душа. Обливайте се с вода. Опитайте се да сигнализирате за своето местонахождение. * Особено опасни, при горене на пластмаси, са токсичните газове. При тях се отделят фосген, циановодород, въглероден оксид и други съединения със силен токсичен ефект. След пребиваване в района на пожара трябва преминете през медицински преглед. * При отравяне с въглероден оксид /СО/, пострадалите се изнасят на чист въздух, разхлабват се дрехите им и се оставят в покой. При рязко спадане на кръвното налягане се прави изкуствено дишане "уста в уста". На пострадалите се дава топло мляко, минерална вода, разтвор на сода бикарбонат и се транспортират до болнично заведение.

БУРИ И СИЛНИ ВЕТРОВЕ

Бурите най-често се развихрят в началото и в края на лятото; пострадват основно хора, работещи навън, поради опасност от падащи отломки от сгради и предмети.
Ако сте извън дома си, потърсете сигурен подслон. * Ако се намирате сред природата по време на гръмотевична буря, застанете или спрете автомобила далеч от електропроводи , високи дървета и самотно стърчащи канари. При наличие на сух предмет, седнете върху него. * Ако сте на открито, не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите нозе. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си. * Ако сте на велосипед, слезте от него. * Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения. Не се хващайте и не дръжте метални предмети. * Подходящи места за подслоняване са дълбоките пещери. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси. * Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега. * Когато се намирате вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци. * По време на пътуване приберете антената на колата. Ако падне гръм по време на движение, проверете гумите на колата, ако са обгорели, могат да се спукат. * Незабавно легнете на земята, ако почувствате изтръпване на части от тялото. * За защита на сградите от пряко попадане на мълнии се изграждат мълниеприемници и мълниеотводи. Мълниезащитната инсталация на всяка сграда трябва да бъде периодично проверявана. * При градушка потърсете незабавно подслон, големите ледени късове могат да ви причинят травми и наранявания. Силните ветрове са често явление, а смерчът не е по-рядък, но особено опасен. Възниква в буреносни облаци, близо до земната повърхност, долната му част наподобява обърната фуния. * При създаване на условия за рязка промяна на метеорологичните условия, следете информацията за времето, предавана по радиото и телевизията. Както при всяко природно бедствие, ако сте вкъщи, изключете тока, водата и газта. * Не оставайте на открито. Има опасност от падащи отломки от сградите и други предмети. Влезте вкъщи и затворете плътно вратите и прозорците. Смерчът засяга най-често покривните конструкции и горните етажи. Преценете и ако е необходимо използвайте за убежище мазето на сградата. * Ако сте далеч от дома си, влезте в обществена сграда, подлез, потърсете сигурен подслон. * Ако сте на път, спрете автомобила на открито място, далеч от електропроводи, дървета и от надвиснали скални маси. Потърсете подслон. * Ако сте на полето или в планината, заемете ниски места и оврази до отминаване на опасността.

НАВОДНЕНИЯ И СНЕГОВЕИ

 * При необходимост от евакуация, ще бъдете уведомени от органите на Гражданска защита. Подгответе личен багаж с най-необходимите документи, лични вещи и продукти. * Изключете газта и електричеството. * При невъзможност за напускане на сградата, ако нивото на водата продължава да расте, заемете най-горните етажи или покрива. Ако имате мобилна връзка, известете близките си или органите на Гражданска защита за местонахождението си. * Ако се намирате близо до корито на пълноводна река или дере, необходимо е незабавно да се отдалечите от тях и да се придвижите към най-близкото възвишение. * При поройни дъждове не заставайте под мостове, подлези, надлези и други съоръжения, високата вода може да ви отнесе. * При пътуване е препоръчително водачът на МПС да спре и изчака спирането на пороя. Незначително понижение на нивото на пътя може да предизвика голяма разлика в дълбочината на водата. * Не правете опити за пресичане на разливи и потоци, освен ако сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте само при спокойна вода. * Бързотечащи разливи и потоци се пресичат само ако имате помощно въже за преминаване и обезопасително въже за тялото. * Ако сте на път и констатирате опасност от наводнение, обадете се в Гражданска защита. При липса на такава възможност, предупредете в кметството на най-близкото населено място или преминаващи хора. * При невъзможност за евакуиране на животните, отворете вратите на помещенията, където са затворени. * Спазвайте указанията и реда установен от органите на МВР и на Гражданска защита. Подготовка. При опасност от наводнение се очаква да бъдете известени. Следете съобщенията по радиото, телевизията, местните радиовъзли и изпълнявайте конкретните указания, съобразно създадената ситуация. Наложително е да знаете от кои реки, язовири и други водоеми близо до вашето населено място може да се очаква наводнение. Добре е да имате предварителна яснота за районите, които е възможно да бъдат залети, за най-късите и безопасни маршрути, по които трябва да стане изнасянето при опасност от наводнение. * Ако вашето жилище, селскостопанска сграда или друг имот се намират в непосредствена близост до река и попадат в заливната й зона, поддържайте връзка с органите на Гражданска защита, особено в периоди на проливни и продължителни дъждове във водосбора на реката. * В незащитените заливни зони на реките не се строят жилищни и селскостопански сгради. Не изхвърляйте строителни и битови отпадъци в коритата на реките, това намалява проводимостта на речното корито. * Ако живеете близо до река и забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от отпадъци, строителни материали, дървета и други, ако има постройки в заливните зони, сигнализирайте в кметството или в областната управа. * Не преграждайте речните течения с цел водовземане за поливане или къпане на животни. Това е забранено от Закона за водите. Прегражденията многократно увеличават разрушителната сила на водата при наводнения.
Снежните виелици и заледявания са често явление за нашата страна. Характерни са за декември и януари, но могат да се проявят и през останалите зимни месеци. Снежните бури и заледявания водят до разрушаване на въздушните комуникации, блокиране на пътищата и е възможно да поставят в рискова ситуация живота на много хора. Трябва да се имат предвид следните мерки за защита: * Необходимо е да се следи метеорологичния бюлетин, предаван по радиото и телевизията. Отложете пътуването, ако не е наложително, част от пътищата ще се окажат затворени поради навявания. * Ако непременно трябва да тръгнете, за предпочитане е да пътувате с влак. Облечете топли дрехи, изберете подходящи обувки и ръкавици, сложете вода и няколко сандвича в чантата си. * Ако все пак решите да тръгнете с автомобил, той трябва да има радиоапарат. По възможност, носете мобилен телефон. Проверете дали имате достатъчно гориво, въже, лопатка, фенерче и брадвичка. Гумите трябва да не са много напомпани, поставете вериги. * Изберете първокласните пътища, макар и да пътувате повече километри, те се разчистват от навяванията с предимство. Карайте бавно и внимавайте, когато минавате покрай сгради, електропроводи и дървета. * Спазвайте временната маркировка, поставена от контролните органи и пътните служби. * Ако по пътя се натъкнете на затрупани автомобили, маркирайте мястото и съобщете на органите на КАТ, Пътните служби или на Гражданска защита. * В случай , че сте затънали в навявания от сняг, избягвайте непрекъснатата работа на двигателя на празен ход, поради опасност от отравяне, гасете го периодически. Завържете дреха с ярък цвят на антената, за да бъдете забелязани. * Окажете помощ на изпадналите в беда. Измръзналите части на тялото се разтриват със спирт и леко се масажират. Не разтривайте със сняг -тялото допълнително се охлажда и може да се нарани кожата. При измръзване от I-ва, II-ра, III-та и IV-та степен се налага транспортиране на пострадалите до болнично заведение. * Не спирайте да почивате на открито, освен в населени места и крайпътни мотели. Ако обстановката се усложнява, преустановете пътуването като спрете в най-близкото населено място. * Когато трябва да се придвижите пеша, екипирайте се с подходящи обувки и топли дрехи и ръкавици. Носете мобилен телефон, транзистор и фенерче. Избягвайте да се движите поединично, вървете далеч от сгради, електропроводи, стълбове и дървета, вземете мерки против измръзване на крайниците. * Носете лекарства и термос с чай или други топли и подсладени напитки. * В населените места се обърнете към административните власти, Гражданска защита, МВР или Пътните служби. Следете по радиото указанията на Гражданска защита.
Лавини. Лавините са най-сериозните опасности във високопланинските райони. Те възникват най-често по склоновете със специфичен наклон и неравна повърхност. Напомнят на гигантски водопад, а скоростта на снежните маси може да надхвърли 300 км. в час. Лавинната снежна вълна е в състояние да помете всичко по пътя си. В планината е задължително да се спазват някои основни изисквания: * Преди тръгване на излет в планината трябва да се информираме за състоянието на снежната покривка и особено за вятъра. Запознаването с метеорологичната обстановка и с прогнозите е задължително условие. Ако има вероятност за лавинна опасност, отложете излета. * При мъгла е възможно да попаднете в лавина, дори на места, където при ясно време това може да се избегне. * Тръгнете на поход с опитен водач-планинар. Водачът на групата трябва да съобщи предварително точния маршрут на близки, хижари и на Планинската спасителна служба. * Излизането в планината сам е равно на самоубийство. Дори най-малкото нещастие може да причини смърт. Не проявявайте излишна смелост. Поведението на групата трябва да е подчинено на правилата за сигурност. * Спазвайте указанията на водача на групата и наложената от него дисциплина. Той преценява условията и взема решения, които са задължителни за всички. Не се отделяйте от групата. * При съмнение, че сте попаднали в лавинообразен район, променете маршрута или своевременно се върнете на изходния пункт. * Всеки член на групата подбира дрехи, обувки, лавинен шнур, ски и щеки, за използване при възникване на лавина. * Задължително е да се носят резервни дрехи, които могат да помогнат при измокряне или преохлаждане на тялото.

Developed in conjunction with Ext-Joom.com

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.