Висоцки

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Висоцки
Висоцки

ВИСОЦКИ, Владимир (на руски: Владѝмир Высо̀цкий) - руски поет, певец, театрален и филмов актьор и писател, един от най-известните бардове в Съветския съюз.

В. написва 1000 стихотворения, повечето развити в песни. Изиграл е 30 филмови роли, включително Хамлет, изнасял е концерти по цяла Русия и на много места по света (вкл. в България). Роден е в Москва в семейство на служещи. Завършва преди войната тогавашната школа за чужди езици в Москва със специалност преводач от немски език. След ВСВ В. учи в руско училище и музикална школа в Германия, после семейството му се връща в СССР. В. постъпва във факултета по механика на Московския инженерно-строителен институт, а после постъпва в класа за актьори на Школата-студия на МХАТ (Московски художествен академичен театър), Москва, Усложнения по време на изпитите се получават заради хрипливия му глас. Въпреки това, успява да се изтъкне като комедиен актьор, а после играе с успех разнообразни роли. След женитбата си за Марина Влади (и за двамата това е трети брак) има възможност да напуска родната си страна и да пътува най-вече до Франция и САЩ. От втория си брак с Людмила Абрамова има двама синове.
В. умира, когато в Москва се провеждат бойкотираните летни олимпийски игри. Съветската преса не съобщава за неговата смърт с изключение на вестник „Вечерна Москва“, и то три дни по-късно. Въпреки това новината достига до всички краища на Русия и до чужбина. Западните станции, като „Гласът на Америка“, свирят негови песни, а пред театър „Таганка“, където е работил, се стича огромна тълпа от хора. 
След смъртта му други руски бардове като Булат Окуджава и Юрий Визбор пишат песни за него. Марина Влади написва книга за него. Има и астероид, който е кръстен на В. Посмъртно му бива дадено званието заслужил артист, излизат игрален и документален филм за него.

 

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.