Дев Мурти

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Дев Мурти
Дев Мурти

ДЕВМУРТИ (Джи Махарадж). Известен йога наставник, феноменален цирков артист, лечител и дълголетник, тясно свързал дейността си и с България (през 60-те г. на 20 в. и в нач. на 21 в.). 
Роден е в древния индийски град Чаниот. Още от 5-годишен се обучава в Хималаите на йога техники. През 50-те г. учителят на Д. - Ятиджи Махарадж (още тогава над 100-годишен) - го изпраща да разпространява йога не само в Индия, но и в Европа. За Стария континент Д. тръгва пеша, без пари и се издържа с циркови номера. Заедно с тях обаче преподава йогийска терапия и веданта философия, заради които властите у нас го преследват. Но пък това води до продължителния му престой и запознаването с йога на много интересуващи се. Свами се връща отново в България малко преди смъртта си, като отново поставя силен акцент върху практическата стрна на йога. Според него е по-добре е да се пазят чисти тялото и умът и да се правят по няколко минути на ден йога упражнения, отколкото да се съблазняват хората с висши техники, за които повечето от тях не са подготвени.
Уникални в неговата система са т.нар. крокодилски упражнения, чрез които (по подобие на животните) гръбначният стълб се заздравява; освен това в системата на Д. се отдава голямо внимание на дишането, прочистването на носа (нети), коремните упражнения, фитотерапията и вегетарианството. Д. принадлежи към онези йоги, които не препоръчват преждевременните дълги медитации, а държат на хармоничния (моногамен) семеен живот при масовите последователи и са толерантни към традиционните религиозни предпочитания на всеки човек, които не пречат на йога практиките.

Д: Както светофарът предупреждава да не се минава на червено, а само на зелено, така и човек следва да се отвърне от "пропитите с кръв" месни продукти и да се насочи към растителните храни.
Най-големият учител е Любовта. Да обичаш, означава да забравиш за себе си, чак тогава можеш да обичаш истински. Любовта е всичко!

http://homepage.ntlworld.com/bhavin.desai   - сайт за Д. на английски

www.swamidevmurti.org - български сайт

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.