Джубран

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Джубран
Джубран

ХАЛИЛ ДЖУБРАН. Прочут ливански писател, поет, художник и хуманист, с дейност гл. през 20-те и 30-те г. на XX в. Роден е в Бшери; рисува, моделира и пише от дете. Като тинейджър прекарва 3 г. с майка си в Бостън. Връща се в Ливан и учи арабски, после учи рисуване в Париж и накрая се установява в Ню Йорк, като след смъртта на майка си бива подпомаган финансово от сестра си, докато се установи. Първият му сборник разкази – „Нимфи от долината” - е писан на арабски и техният одухотворен стил привлича съотв. почитатели. Повечето следващи произведения са писани на английски. Най-известното от тях е „Пророкът”; (илюстрирано с картини от автора), което излиза по случай 40-та му годишнина и бързо се приобщава към световната литературна и духовна класика. В тази „вълшебна” книга се вплитат автобиографични моменти, възгледи за основни ценности, като любов, семейство, приятелство, труд, красота и т.н.
По време на краткия си живот Д. не може да се примири с циничното и повърхностно отношение към живота от страна на повечето „силни на деня”. В произведенията си той защитава универсалните права: на човешки условия за живот за всекиго, на духовно самопределение и социална справедливост.

Ето две от визиите на Д.:
„Много учения приличат на  прозоречно стъкло. Ние виждаме истината през него, но и също то ни отделя от  истината.”
“Красотата  е Животът, разбулил светия си лик. Но вие сте и Живота и булото. Красотата –  това е Вечността, съзерцаваща се в огледало. Но вие сте и Вечността, и  огледалото.”

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.