Дунбин

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Дунбин
Дунбин

ОСЕМТЕ БЕЗСМЪРТНИ. Светци от даоисткия пантеон, които често се изобразяват в храмове и обществени места и са герои на множество произведения на изкуството, символи на мъдрост и щастие. Исторически се смята, че са живели по време на различни династии, но ги обединява постигането на Дао. В сравнение с повечето известни на запад светии, те често са споменавани като участници в игриви и смешни история, все пак с поучителен момент в тях.

Те са следните: Лю Дунбин, Ли Тегуай (лекар и покровител на маговете и астролозите), Чжунли Цюан (покровител на войниците и съхраняващ елексира на безсмъртието), Хан Сянцзъ (покровител на музикантите), Цао Гоцзъ (покровител на актьорите), Чжан Голао (вълшебник и покровител на старците), Лан Цайхъ (изобразяван като мъж или жена, покровител на цветята и градинарите), Хъ Сянгу (жена, покровителка на домакините),

ЛЮ ДУНБИН, "Учителят на Чистия Ян" . Знаменит даоистки патриарх от 9 в., най-известният от О.б., изобразяван с магически меч или като старец, който продава растително масло. Счита се за покровител ня литературата и на бръснарите. В многото предания за него е трудно да бъдат различени историческите факти от митовете.
Роден като Люй Ян в Цзинчжао (в современной провинции Хунан). Твърди се, че още при раждането му се появил благоуханен аромат наоколо. Бил покровителстван от Чжунли Цюан, който му пратил магически сън. За няколко минути Л.Д. преживял 18 години, като станал министър, но бил наклеветен от завистници и изхвърлен, жена му го напуснала, а децата му били убити от разбойници. (Този сън послужил за сюжет на знаменитата в Средновековен Китай повест "Сънят, докато се вареше кашата от жълто просо") Когато се събудил, започнал да се обучава на даоистка алхимия и техники от Школата на Висшата Чистота (Шанцин). Съвременните авторитети по различните школи на даоизма редовно се позовават на Л.Д., вкл. като помирител между паралелно съществуващите школи на даоизма, конфуцианството и будизма, които според него са в състояние да постигнат едни и същи духовни цели. 
В негова чест при град Юнле (Yongle) е построен храмът Чонян (Chongyang).

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.