Екзюпери

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Екзюпери
Екзюпери

АНТОАН ДЬО СЕНТ ЕКЗЮПЕРИ. Световно известен френски писател и летец, живял през първата половина на XX в. Роден е в старо френско благородническо семейство, но остава рано без баща. Обитавайки последователно Лион и Сен Мориц Дьо Реманс, той живее в среда, която за него представлява за него източник на литературно вдъхновение. При постъпването си като войник е назначен авиационен полк. Катастрофира и получава тежки черепни увреждания, но продължава да лети в обществения транспорт. Преживява изпепеляваща страст към една чужденка, прекъсвана от драматични раздели. При избухването на Втората световна война трудно възобновява дейността си като действащ пилот. Не се връща от един разузнавателен полет и оттогава се води като безследно изчезнал. За него във френската авиация казват: „Той е от тези хора, на които би било тясно в гроба. Затова им е завещано да се разтворят в необятността на небето, земята, океана...”
От издаването си през 1943 г. най-прочутата му творба „Малкият принц” - омайваща история за златокосо момче от друга планета, което идва на земята, за да търси тайната на скъпата си роза, е преведена на всички що-годе значими езици. На какво се дължи този успех? Защо ни звучи като откровение, когато пияницата се самоанализира („Пия, защото ме е срам... от това, че пия...”) или когато лисицата издава своята „тайна”: „Най-хубавото се вижда само със сърцето. Най-същественото е невидимо за очите...”? Изглежда, че притчите не са загубили силата си от времето на древните им разказвачи. В разговорите с извънземния млад принц, авторът споделя мислите си за безумията на човечеството и простата мъдрост, която възрастните забравят, когато пораснат...
В националния конкурс "Голямото четене" през 2009 г "Малкият принц" излезе начело от чуждестранните романи, предпочитани от българските читатели.

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.