Емерсън

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Емерсън
Емерсън

РАЛФ УОЛДО ЕМЕРСЪН.

Американски мислител и писател от XIX в., основоположник на трансцендентализма, посветил живота си на утвърждаването на индивидуалната свобода – днес считана за типична черта на американския характер и основно човешко право.
Е. е роден в Бостън, Масачузетс, в семейство на свещеници. Завършва Харвард, но стандартното обучение не го очарова. Скоро след брака губи съпругата си. Назначен е за свещеник в Бостън, но скоро се оттегля. Пътува из Европа, среща се с У.Уърдсуърт, С.Колридж и Т.Карлайл, с които после си кореспондира. След завръщането си изнася лекции по естествени науки, биология и история. Жени се повторно и се установява трайно край Конкорд. Първата му и най-известна книга – „Природата“ – е малък сборник от есета, които обобщават идеите му. Е. пламенно защитава индивидуализма и отхвърля традиционните авторитети: След една лекция в Харвард, в която обвинява църквата, че се държи така, „сякаш Бог е мъртъв“ и с догмите си задушава човешкия дух, на Е. е забранено да стъпва в този град, но привлича множество млади хора. Той помага на М.Фулър да стартира списанието за нови идеи „Циферблат“. По-късно публикува още есета и става все по-популярен като лектор.
Много от фразите, използвани за пръв път от Е., навлизат в английския език, като например „малцинство от един“ и „адвокат на дявола“. Тонът на есетата му често е афористичен, напр.: "В живота на всеки образован човек идва време, когато той стига до заключението, че завистта е невежество, че имитацията е самоубийство, че човек трябва да се приеме – за добро или зло – такъв, какъвто е... Да бъдеш велик, това означава да бъдеш погрешно разбран".
Е. насърчава американските учени да се освободят от европейското влияние, ангажира се и с движенията срещу робството и за женските права. С У.Уитман и Х.Торо стават приятели; Е. ги подпомага всячески, а в края съдбата му отрежда да почива в един и същ гроб с втория...
© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.