Иван

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Иван
Иван

СВ. ИВАН РИЛСКИ (Свети Чудотворец). Най-известният българскоправославен християнски светец, с дейност в първата половина на 10 в., считан за покровител на българския народ, патрон и основател на най-големия манастир у нас .
Роден е в с. Скрино край Дупница. Живее по времето на княз Борис I и цар Симеон I, но най-активните му години са при царуването на цар Петър I. Бил пастир, когато постъпва в манастира "Св. Димитър". Приел монашество, той се отдава на пост и молитва, като се установява първоначално във Витоша, а по-късно в твърде безлюдната тогава планина Рила, където по-късно основава едноименния манастир. Там той извършва множество чудеса, помага на хората в нужда, изцерява от тежки болести. Славата му се разнася далеч от Рила планина, из пределите не само на България, но и на Европа. Българският цар Петър I изминава цялото разстояние от 500 км от столицата Велики Преслав до Рила, за да се срещне с него. Монахът обаче не пожелава да се запознае с владетеля поради смирение. Той приема плодовете, но не и златото, което държавният глава му предлага, като само му се покланя отдалеч.
След смъртта му, И. е погребан близо до основаната от него Рилска обител (и след редица премествания сега са отново там). Византийският писател Г.Скилица свидетелства, че в Средец мощите му излекуват византийския император Мануил I Комнин.

На 1 юли Църквата празнува връщането на мощите на св. Йоан Рилски от Търново в Рилската обител. Основният му празник в православния календар е Отчовден (19 октомври).

 

 

 

 

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.