Лий

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Лий
Лий

БРУС ЛИЙ (Bruce Lee,  Ли Сяолун, Ли Чжънфан). Световно известен майстор по бойни изкуства, актьор, режисьор, продуцент и сценарист, с дейност през 60-те и началото на 70-те г. на 20 в.
Роден е в Сан Франциско по време на гастрол на своите родители - китайски комици. От детството си се снима в Хонконг и въпреки не изключителните си първоначално физически данни, тренира упорито кунг-фу, развива феноменална координация на движенията си. (Бил и шампион по ча-ча-ча.) С течение навремето освен вин чун (при Ип Ман) овладява и множество други стилове, като впоследствие разработва и собствен, смесен стил - Джийт Кун-До.
Още ненавършил 20 г., той отива в Америка, учи изкуство и се среща с Линда, бъдещата си съпруга. Макар да среща трудности ,породени от предразсъдъците и на китайските емигранти (които не искали да се "издават тайните" на кунг-фу на белите и негрите), така и на белите (които дълго не му давали главни роли), Л. започва както обучения с напълно свободен прием, така и участие в телевизионни сериали и после - в кинопродукции. Участието му е все повече забелязвано, но той предпочита да се завърне в Хонконг, където е открита голяма киностудия. Там Л. прави големия световен пробив с участието си във филма "Големият бос". Следват още филми с небивал успех, от които най-известен е "Драконът идва". Л. старателно се готви за всеки от тях, като тренира комплексно тялото и психиката си и взема хранителни добавки. Включването обаче на болкоуспокояващи лекарства, към които се оказва алергичен, внезапно прекъсва бурния му житейски път. Умира от мозъчен оток в Хонконг, но е погребан в Америка.
Счита се, че Л. е ключов популяризатор на източните бойни изкуства на Запад; за живота му са пуснати десетки филми. Синът му Брендън следва кариерата му на кунг-фу киноартист, но загива от инцидент на още по-млада възраст.

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.