Махабхарата

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Махабхарата
Махабхарата

МАХАБХАРАТА. („Велико сказание за потомците на Бхарата“, по името на царя Бхарата, наследника на Куру). Най-великия древноиндийски епос и едно от най-мащабните литературни произведения в световен мащаб. Състои се от 18 книги и над 100 000 двустишия. „Каквото може да се намери тук, може да се намери и другаде. Каквото не може да се намери тук, не може да се намери другаде“ - се казва в самата М.
Авторството на М. се приписива на мъдреца Вяса, който е продиктувал на бог Ганеша; ред изследователи обаче предполагат, че тя е дело на множество автори между 14 и 5 в. пр.н.е. Фабулата е повествование за дълголетната разпра между двама претенденти за престола — потомците Куру и синовете Панду. Но по-голямата част от съдържанието на М. е посветено на социална, митологична и религиозно-философска тематика. Значителна част от М. е епосът "Рамаяна", а по-малка, но много важна за индуизма част е свещеното писание "Бхагавад Гита". 
Братята-пандави се представят с високо произхождение (Юдхищира, Бхима и Арджуна - като родени директно с божествена намеса). По-късно се раждат кауравите, първородният от които, Дурьодхана, ги предвожда в съперничеството им с пандавите. Във воинското обучение на подрастващите на преден план излизат с феноменалната си стрелба с лък Арджуна и един неизвестен воин, Карна, който по-късно също се превръща в негов противник. Цар Дхритаращра е слабоволев и когато Дурьодхана пораства, той де факто поема управлението. При едно състезание с лък Драупади става съпруга на Арджуна. Юдхищира управлява образцово земите си и те достигат до разцвет, но кауравите чрез измама спечалват на зар цялото му царство. Пандавите са изпратени в изгнание за 13 години, като през които трябва да се крият в горите. Това време те използват, за да се съветват с мъдреци, а към края сключват съюзи в очакване на войната. Освен това Арджуна се отправя към Хималаите в търсене на небесни оръжия, каквито са му дадени от бог Шива. Великата древна битка при голямото поле Курукшетра отзнаменува началото на тъмния век Кали юга. Божественото въплъщение Кришна съветва двете страни да се помирят, но те отказват; тогава той дава армията си на кауравите, а сам преминава на страната на пандавите. Всъщност, става колесничар на Арджуна и му изрича Бхагавад Гита-та в наверечерието на колосалния сблъсък. Битката се води 18 дни, с променлив успех, но накрая е спечелена от пандавите. Победата обаче е пирова, тъй като, освен че е кръвопролитна, повечето от оцелелите пандави след боя са избити през нощта от оцелял воин на кауравите. След продължително управление, пандавите тръгват към Хималаите, където един по един напускат този свят, а Юдхищира е взет направо на небето с вълшебна колесница...
М. е своеобразна енциклопедия за древна Индия и има огромно религиозно и културно влияние и до днес. Сюжети от нея са били използвани от мого автори на книги и драматични представления. През
1980-те годите Питър Брук поставя многосериен филм-спектакъл, а след десетина години още по-дълъг сериал поставя в Индия Рави Чопра.

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.