Моцарт

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Моцарт
Моцарт ВОЛФГАНГ АМАДЕУС МОЦАРТ. Гениален австрийски класически композитор от втората половина на XVIII в., виден представител на Виенската класическа школа, с огромно по обем творчество във всички музикални жанрове.
Роден е в Залцбург, в семейството на Леополд и Ана Мария. Концертира и композира от 5-6 г. възраст. Една година по-късно семейството прави турне по цяла Европа, като особен успех имат изявите на вундеркинда през английското, австрийското и френското кралско семейство. По-късно М. посещана Италия - страна с водещи по онова време музикални реализации - и също се представя блестящо, вкл. със собствени творби. Постъпва на работа във Виена (и остава тамдо края) като клавесинист, органист, цигулар, диригент и по-късно - придворен композитор. Жени се за Констанце Вебер; по време на епидемия губи дете...
М. има възможност да се възползва финансово от императорския двор, но не го прави; той по-скоро желае от музиката му да се ползва по-широко народът и съчинява много произведения ориентирани към него. Умира млад от остро заболяване; съществуват слухове, че е бил отровен поради завист от страна на свой колега - придворния композитор Салиери.
М. притежава феноменален слух, изключителна памет, блестящ изпълнителски и импровизаторски дар. На основата на немския зингшпил и на италианската опера буфа създава класически опери ("Отвличане от сарая", "Сватбата на Фигаро", "Дон Жуан", "Вълшебната флейта").  Автор на над 40 симфонии и над 40 разнообразни концерта,  камерна музика, клавирни творби, арии, серенади, "Реквием" и др., общо над 600 произведения.
© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.