Петър

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Петър
Петър

СВ. АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ. Двама от основателите на християнството такова, каквото се предава до днес; имат общ празник (29 юни) и често заедно на тях се именуват имена на храмове и др. Въпреки това, по данни на Библията и от други източници, е имало значителни различия в техните възгледи и подходи.

Св. Петър, Симон. Счита се за един от преките ученици на Иисус (доведен при него от брат си Андрей), който дава и името му ("камък") . Роден в гр. Бетсаида, на брега на Галилейското езеро. Израства в бедно рибарско семейство. Жени се за Перпетуа, която по-късно го придружава в Рим и умира преди него. Има дъщеря, Петронила, обявена за светица. Според Евангелията, П. бил един от любимите ученици на Иисус. Когато стражите на първосвещеника отиват да арестуват учителя му, той отсича с нож ухото на един от войниците, а по-късно, когато чака да разбере, какво става с Иисус, в двора на първосвещенника, три пъти се отрича от Христос и после се покайва за това. След години П. е арестуван по заповед на Ирод Агрипа I, владетел на Палестина, и е заточен в затвор в Йерусалим, откъдето избягал в Антиохия (Сирия).
Проповядва божието слово в различни страни. Смята се, че извършил мого изцеления и други "чудеса". По време на гоненията срещу християните на Нерон П. бил разпънат на обърнат кръст, надолу с главата по негово желание, тъй като се считал за недостоен за смъртта на своя учител.

П: Едничко това да не отбягва от вниманието ви, възлюбени, че за Господа един ден е като хиляда години, и хиляда години - като един ден. Господ не се бави да изпълни обещанието Си, както някои смятат това за бавене; но дълго време ни търпи, понеже не желае да погинат някои, а всички да се обърнат към покаяние. (Второ съборно послание, 3:8,9)

 

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.