РавиШанкар

Търсене на термини в речника
Думи Описание
РавиШанкар
РавиШанкар

 

РАВИ ШАНКАР.1). Пандит Рави Шанкар. Световно известен индийски музикант, танцьор и композитор. С голям принос към популяризацията в западните страни на индийската класическа музика и нейните инструменти. важна роля при това изиграло познанството му с Бийтълс и дългата му дружба с Джордж Харисон (който също свири на ситар). Не може да се отрече и високо лична харизма на Р.
Роден е в Бенарес; още на 10 г. възраст проявява силен музикален талант - по времето, когато един от братята му основава индийска музикална трупа в Париж. По-късно Р. вече е много напреднал, преди още да завърши образованието си в Бомбай. Ученик е на Баба Алаудин Кхан - основател на нова направление в индийската музика.
Р. участва в легендарния фестивал «Вудсток»; концертирал свои разработки с Й.Менухин; последният сравнява делото на Р. в съвременността с това на Моцарт векове по-рано. В албума си "Tana Mana" Р. за пръв път обединява нови инструменти с традиционната индийска музика. Р. работи и за киното и балета и има принос за националния индийски химн. Международната му музикалната му кариера е над 6 десетилетия - според «Книгата на рекордите на Гинес» най-продължителната в света.
Р. е носител на голям брой международни награди, бил е номиниран и за Нобелов лауреат. Р. има множество премии, докторски титли и почетни звания, между които 3 премии «Грами», Императорска премия на Япония, почетен член на Американската академия на изкуствата, както и на международната камара на композиторите на ООН. От над 20 г  е и член на горната камара на индийския парламент. Традициите му в свиренето на ситар сега е продължена от една от дъщерите му.


"Моята музика, моят живот" - автобиография.

www.ravishankar.org - официален сайт

2). Шри Шри Рави Шанкар. Съвременен индийски духовен наставник, радетел за мир и инициатор на образователни, хуманитарни и благотворителни проекти по цял свят.

Роден е в Папанасам, Тамил Наду. Още в ранна детска възраст проявява влечение към духовното - родителите му често го намират потопен в дълбока медитация. Когато е на 4 години, спонтанно рецитира стиховете на Бхагавад гита. През юношеството си вече е изучил ведическата литература и завършва колеж, след което черпи мъдрост и от много изявени духовни учители, вкл. Махариши Махеш.
През 80-те години на 20 в. Р. основава международната фондация Изкуството да живееш (International Art of Living Foundation), която днес е една от най-големите неправителствени доброволчески организации, представена в близо 150 държави по цял свят (с ред хуманитарни и образователни програми и основна преподавана антистресова техника - Сударшан Крия). Р. е и един от главните инициатори (заедно с Далай лама) на Международната асоциация за човешки ценности (International Association for Human Values - IAHV), чиито инициативи включват разрешаване на конфликти, оказване на материална и посттравматична помощ при бедствени положения и военни конфликти, програми за реабилитиране на затворници и др. Последователите на Р. използват съвремени, вкл. комерсиални начини за разпространение на учението си, поради което той е обвиняван от някои сред духовните и светските среди.

Р: “Запитайте се: как мога да бъда полезен на хората около мен и на целия свят? Тогава сърцето ви започва да разцъфтява и заживявате живот на съвсем ново ниво.”

www.srisri.org и www.artofliving.org - официални сайтове; www.artofliving.bg - български сайт

 

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.