Саван

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Саван
Саван

САВАН СИНГХ, Баба Хазур Махарадж Джи. Индийски духовен наставник, с активност гл. през първата половина на XX в. Счита се за основен авторитет на течениeто Сант Мат, Рада Соами или Сурат Шабд йога (йога на звуковия поток). Популяризиран е на Запад гл. след излизане на книгите за него на американския му ученик д-р Джонсън.
Роден е в уважавана сикхска фамилия в щата Пенджаб. Бил е военен, но се пенсионирал рано, отдавайки остатъка от дългия си живот на създаването на духовна мисия в Беас - "Дера Баба Джамайл Сингх" - на името на своя гуру.
С. поддържа идеята за неформална практическа духовност, до която да имат безплатен достъп всички търсещи. Въпреки силното ударение върху медитацията и вегетарианството, той насърчава балансирания живот с изпълняване на обичайните светски задължения. Признавайки на някои индуистки, ислямски и сикхски мистици директно общение с Бога, С. ревизира реализацията на повечето други. Според него те са достигали до много по-ниски духовни нива от тези на истинските Светци. Също така отрича възможността да се постигнат високи духовни нива без посвещаване от жив Учител. След С. учениците му развиват дейността си от Дера и други - от Делхи, като пътуват и на много места по света. Сега няколкото клона на Сант Мат (с определени различия в схващанията си на детайлите) имат обширни разклонения в много страни и общо няколко милиона последователи.

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.