Толе

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Толе
Толе

ТОЛЕ, Екхарт. Съвременен духовен наставник, канадец от германски произход. Много успешен автор и оратор, поради способността си да обяснява ясно основните си духовни послания.
Роден е в гр. Люнен, Германия. Завършва Лондонския университет, където е изучавал литература, чужди езици и философия. След една екстремна духовна криза преживява вътрешно преобразяване и се ориентира към универсалната духовност. Буда и Исус според него са основни учители от миналото, но посланията им са изопачени от хорското неразбиране и затрупани от много външни догми и ритуали, така че се нуждаят от същностно опресняване.
Най-известното му произведение остава бестселърът "Силата на настоящето", преведена на над 30 езика (бълг. изд. "Кибеа"). Там той обявява животът в настоящето като основна духовна техника и едновременно най-уместна цел на човека, докато различните други техники, възгледи и ритуали могат да помагат, но и да вредят, в зависимост оттова дали подпомагат основната. Във втората си книга «Новата земя» Т. описва структурата на човешкото его, тежките последствия за човечеството от неговото доминиране и  и то, как съвременните условия едновременно го засилват и водят до неговия крах. Следват още няколко произведения.
Т. е създал некомерсиална компания, която предоставя широк спектър от материали по духовното развитие - под формата на касети, дискови, календари и книги. Не само в Канада, към неговите онлайн презентации се включват стотици хиляди души.

www.eckharttolle.com ; www.eckharttolle.de - официалени сайтове

 

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.