Толкин

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Толкин
Толкин

ТОЛКИН, Джон (John Tolkien) Британски писател, смятан за основател на жанра фентъзи, като Творчеството му е писано от 20-те до 50-те г. на 20 в.
Роден е в Южна Африка, като малък бива отведен в Англия и тъй като губи баща си, майка му е пирнудена да се мести от град в град, поради финансови затруднения. Затова Т. даже прекъсва обучението си и го възобновява едва след получаване на стипендия. после почива и майка му и те с брат му се преместват при леля им. Т. успява да влезне в Оксфорд, където изпъква талантът му в езиците. Жени се, но скоро след това е мобилизиран по повод на ПСВ. На фронта заболява тежко и се завръща в Англия. Работи като помощник по списването на Оксфордския речник и вече пише разкази и романи. Става професор в Лийдс и се ражда най-известния му син — Кристофър, бъдещ редактор на посмъртно издадените творби на своя баща и техен най-голям познавач.
Заедно с приятелите си Луис, Уилямс и Барфийлд, поставят началото на неформалния литературен кръг "инклинги". Т. започва писането на епичния цикъл от митове и легенди за Средната земя, наречена „Силмарилион“. По-късно завършва „Хобитът“ – роман за странното малко същество Билбо и добрия вълшебник Гандалф. Радушният прием на книгата го накарва да работи дълго върху по-обемисто продължение. Едновременно Т. става професор по английски език и литература в Оксфорд. Коронната му книга дълго не вижда бял свят, но накрая става една от световно известните - „Властелинът на пръстените“ (The Lord of the Rings). В нея внукът на Билбо се оказва в центъра на мисия за спасяването на човешкия свят от силите на злите същества, желаещи неговото унищожение. Джуджета, елфи, магьосници и доблестни воини са се съюзили, за да изковат тази трудна победа. Т. издига на ново ниво сътворяването на цялостен фентъзи свят, привличащ вниманието на малки и големи също и с житейските и духовни мъдрости, вплетени в повествуванието.

www.tolkienlibrary.com - произведенията на Т.; www.endorion.org - бг сайт за Т.

 

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.