Франциск

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Франциск
Франциск

СВ. ФРАНЦИСК АСИЗКИ (Азиски, лат. Sanctus Franciscus Assisiensis). Счита се за най-популярния римокатолически светец сред хората с различно вероизповедание от католическото и дори сред атеистите. Основател на ордена на миноритите („по-малки братя“ на Христос), по-известен като Францискански и считан за покровител на Италия, а също и на животните (на патронния му празник - 4 октомври, се отбелязва Световният ден за защита на животните).
Ражда се в заможно семейство в гр. Асизи, но предпочита да загърби охолството и да тръгне да разпространява Евангелието из народа. Разказва се, че Ф. не само захвърля богатството, но и удобните си дрехи и навлича най-прост чувал (затова традиционно се изобразява в семпла кафява одежда). Бедността и милосърдието са двете основни ценности на ордена, който основава, в стремежа си към "подражание на Христа". Ф. се откроява със своето състрадание, което обаче не го довежда до мирова скръб, а под въздействие на жизнерадостната му натура се преобразява в любвеобилно съчувствие, обхващащо цялата природа, одушевена и неодушевена. Сред най-известните легенди за живота на Франциск е тази за бодливия храст: веднъж, когато дяволът подлага на изкушение светия мъж, той, за да го избегне, се хвърля в един трънак, а трънакът разцъфва в розов храст. Друга прочута история е тази за разпнатия серафим, който се явява на Ф. и прехвърля върху тялото на светеца Исусовите стигми.
Извън католицизма Ф. е считан за "Буда на Запада", в смисъл на неканоничен светец, близък до източните просветлени мъдреци. Културалните му почитатели го считат за предвестник на Ренесанса, реформатор, борец за опазване на околната среда и т.н.
На Ф. е кръстена най-старата сграда в Сан Франциско, САЩ - църквата „Мисия Свети Франциск от Асизи“, от която заимства името си и градът.

Молитвата на Ф.

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.