Хесе

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Хесе
Хесе ХЕРМАН ХЕСЕ. Немски писател, творил гл. през през първата половина на XX в. Роден е в семейство на християнски мисионери и издатели, работили дълго в Индия. Х. завършва езиково училище, постъпва в Евангелистка семинария, но бяга оттам и прави опит за самоубийство. Преминава през няколко лечебни заведения и образователни институции, влиза в конфликт с родителите си. Назначен е в книжарница, специализирана в областта на теологията, филологията и правото. Там чете усилено и скоро започва сам да пише стихове и разкази. След 1900 г. публикува първия си успешен роман, посвещава се на писателска кариера и се жени. Няколко години по-късно в сеймеството му възниква напрежение и Х. предприема сам пътуване до Шри Ланка и Индонезия. После се премества в Берн.
С началото на световната война призовава германските интелектуалци да не се поддават на национализма. Следват ответни нападки, а и Х. изпада в криза след поредица от лични нещастия, напуска военната служба и е подложен на психотерапия. Така започват заниманията му с психоанализа, във връзка с които се запознава с Юнг. Пише романа си „Демиан“, публикуван след примирието под псевдонима Е.Синклер. Х. започва и да рисува, а през 20-те години се появява романът му „Сидхарта“ - вдъхновена повест за духовното търсене извън света и вътре в него, един по-различен прочит на будисткото учение (с годините тя придобива все по-голяма известност в световен мащаб). След повторната си женитба издава две книги с автобиографичен характер, но те са засенчени от следващия му роман, „Степният вълк“, разкриващ дълбоките терзания на интелектуалеца в едно абсурдно общество.
Х. е загрижен от вземането на властта от националсоциалистите. Обявява се в защита на известни евреи, преследвани от нацистите. Издаването на произведенията му в Германия е забранено. Изолирайки се от политическите конфликти, Х. работи върху романа си „Игра на стъклени перли“ (последното му голямо произведение, свързващо философията и духовността с музиката), издаден през ВСВ в Швейцария; след няколко години получава Нобелова награда за литература.
© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.