Хокинг

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Хокинг
Хокинг СТИВЪН ХОКИНГ. Известен физик, който, поради професионалните си постижения и неповторимата си лична съдба, се превръща в една от най-ярките фигури в науката от втората палавеня на XX в.
Роден е в деня на 300-годишнитета от смъртта на Галилей. Постъпва в Оксфордския университет и после в Кембридж, за да изучава космология. Още тогава му е открито тежка инвалидизираща болест - латерална амиотрофична склероза. Въпреки лошата лекарска прогноза, Х. не само продължава да живее, но и се жени и има деца. (Съпружеското му съжителство е дълготрайно и хармонично, въпреки различията във светогледа - тя е християнка - но накрая той се развежда и жени отново.)
Прогресирането на страданието на Х. се забавя, но с течение на годините Х. все пак се оказва на инвалиден стол и не може да говори, освен чрез компютърен речев синтезатор. Въпреки това той отначало защитава дисертация, после става професор и написва редица интересни книги (започвайки с предизвикалата световен интерес "Кратка история на времето"). Тематиката им - специализирани или научно-популярни - касае на първо място историята на Вселената; приближава се и до създаването на обща теория на полето; работи над въпроса за черните дупки и т.н. Лекциите му (ясни, интересни и придружени с широка усмивка) се ползват с нечувана популярност - дотолкова, че са били изнасяни по покана и в Белия дом. А вече към неврологичната апаратура към Х. се е прибавила и система за поддържане на основните жизнени функции. Така строгият научен възглед на учения се съчетава неповторимо с един изключителен духовен подвиг в самия живот...
© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.