Шелдън

Търсене на термини в речника
Думи Описание
Шелдън
Шелдън

1). УИЛЯМ ШЕЛДЪН, William Sheldon. Американски психолог и нумизматик, с дейност около средата на 20 в. Разработва научната основата за структурната теория за личността, като има предвид постиженията и недостатъците във възгледите на Хипократ и Гален. Той усъвършенства онова, което по същество са трите телесни типа на Кречмер. Според У.Ш. структурата на тялото и определя личността. Дебелият мъж е веселяк; кльощавото дете е затворен в себе си книжен червей; мускулестият мъж е енергичен и общителен. Ш. става известен основно след излизането на книгата му "Разнообразие на темпераментите", съответсващи на соматотиповете: ендоморф, мезоморф и ектоморф. Сега се знае, че връзката между телосложение и темперамент не е толкова праволинийна, но въпреки това мнозина психолози отдават голямо значение на Ш. заради това, че подсетил и за други важни изследвания в тази посока. Бил Уилсън (съосновател на "Анонимните алкохолици") даже твърди, че Ш. е дал първия подтик за тази организация.

2). ХЪРБЪРТ ШЕЛДЪН. Американски лекар, с дейност от 20-те до 80-те г. на XX в., автор на 40 научни труда, посветени на здравословния начин на живот и възможностите на разделното хранене, вегетарианството и пълното въздържане от храна при терапията на много болести; автор на световни бестселъри по споменатите теми.
Роден в Уили, Тексас, на младини завършва редица колежи по природна медицина, като свързва и живота си със съпруга, споделяща напълно това поприще. Въздига глас в полза на позабравените идеи на природолечители като Грахам и Дженинг; има неприятности с представители на конвенционалната медицина и с властите. Бил обаче подкрепен за своята кауза от лекари и пациенти, както и зад граница, вкл. от Махатма Ганди. Х.Ш. основава натуропатичната организация "Натурална хигиена" и клиника, в която за над 50 г. се лекували с голям успех над 50 000 болни. При все това, след няколко смъртни случая, клиниката е затворена. Повечето последователите на Х.Ш. с годините се оттеглят от дългия пълен глад като основен метод и се фокусират върху природосъобразното хранене и начин на живот.

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.