Сътрудници

ОСОБЕНОСТИ НА ГРУПОВАТА РАБОТА В М.И.Р.

Тъй като предметът на М.И.Р. е нетрадиционен, съществува определена трудност по отношение на това, да се определи кой може да се нарече "сътрудник" на проекта (още повече, че в днешно време расте процентът на контактите, които започват и завършват само с интернет...). Явно е, че това е измежду многото неща, при които вървим по неутъпкани пътеки и опитваме различни варианти, с техните уникални предимства и неизбежни недостатъци. Интерес към първообраза на проекта в периода 2003-2010 г. са проявявали много хора, вероятно над 1000;  ала сравнително активно са вземали участие няколко десетки, част от които - само през определени периоди (вижте "История").

Опитът от предните години, при който тук публикувахме техни профили ("Галерия на нашите сътрудници") доведе до противоречиви резултати. Доста хора се намериха за взаимно ползотворни дела и приятелство, но малко от тях се включиха активно в общия проект. Имаше случаи, при които предоставените данни даваха поводи за неконструктивни забележки, като например ни критикуваха, че в нашите редове има хора, които според тях имат недостатъци. (Неизживяната стара българска черта - вместо да се вземе позитивното и на свой ред да се помогне за подобряване на общото дело, да се търсят само кусури - реални или измислени...) Освен това, някои искаха да се пишат за сътрудници, но явно с цел реклама само на собствената си дейност и настояваха за дълги текстове; докато други реално помагаха, но не искаха да бъдат публикувани подробни техни данни в сайта. Това създаде дисбаланс между представянето на участниците. Трябваше по-често да се подчертава, че никой от нас няма по-голям принос в науките, свързани с М.И.Р. от непреките участници, оставили ни от вековете до днес своите знания и опитности. При сегашното положение на нещата, подробните лични данни за участниците могат много по-спокойно да ни се пращат  - те ще бъдат съхранявани от нас и ще бъдат частично предоставяни на отделни интересуващи се - само при двустранно съгласие. Смятаме, че така ще допринесем повече те да послужат на тях и според предназначението на проекта. Едновременно с това ще освободим ресурсите, които влагахме в актуализирането на личните профили и отговори на запитвания във връзка с тях, за да ги вложим в по-важната си работа - допълването на справочните сектори на сайта. Важно е, че желаещите да се представят на страниците на сайта продължават да имат много възможности, стига да предложат интересни статии и други материали или ако ни станат сътрудници на взаимнополезна основа. Ще продължим да представяме и вече утвърдените сътрудници с приоритет - в сектор "Приятели".

ОБЩИ ИЗИСКВАНИЯ КЪМ ПУБЛИКАЦИИТЕ В MIRBG.INFO

Независимо дали се касае за въвеждане на текстове, снимки и други материали в Учебника, Речника, статиите, контактите, обявите, презентациите или други части на сайта, както и при отпечатваните материали, ние държим на следните принципи:

1. Използване на добър език, граматически издържан, без вулгаризми и персонални нападки. (Виж и "Принципи на сътрудничеството".) Отговорност за истинността на предоставените данни (в случаите, когато тя е установима от автора) се носи директно от него.

2. Разбираем за болшинството читатели стил (с изключение на някои високонаучни статии, специално отбелязани като такива). Краткостта е важно, макар и не абсолютно предимство; по-разтегнати материали са допустими, но не и ако са предназначени за Учебника или Речника.

3. При едностранчиви становища да се отбелязва изрично, че това е мнение на автора или на цитиран от него източник. Балансираните становища да се подкрепят по възможност с аргументи от всичките пет М.И.Р. критерия.

4. Ако се касае за тема, за която от особено значение е личният опит и/или научното наблюдение върху други хора, да се посочват конкретни параметри. При цитиране или перефразиране да се указва какво е написаното в случая, а също така по възможност и точния източник.

5. Не рекламираме и не се изказваме одобрително, по какъвто и да било повод, в полза на твърдо установени според нас отклонения от конструктивното поведение и здравословния живот, като например агресивни войни и битово насилие, наркомании, явно нездравословни храни, медийни изяви с подчертано разрушителни и дезинформиращи последствия и т.н.

6. Запазваме си правото да редактираме текстовете (при по-сериозни намеси ще искаме предварително съгласие от авторите относно публикуването на променения текст), както и да ги връщаме за доработка. Веднъж публикувани, те обикновено остават задълго, но ако вследствие поява на по-удачни близки по тема публикации, аргументирано оспорване на авторски права или други причини решим да отстраним определен текст, поемаме ангажимента да уведомим изпратилия го.

Ние не качваме на www.mirbg.info и не предлагаме за изтегляне от него цели книги, песни или филми. Откъсите (засега само в словесна форма) от тях са по правило кратки - те целят да илюстрират определени моменти и да насочат при желание към по-подробно запознаване с оригиналите от съответните авторизирани източници.

Уважаеми посетители на сайта!

Искрено ви пожелаваме да бъдете преизпълнени с много здраве, лично щастие и успехи в избраната от вас конструктивна насока в живота! Предлагаме ви заедно с вас да превърнем този виртуален кът в извор на прагматична полезност и облагородяващо вдъхновение! Материалите в него досега идват чрез труда, талантите, времето и средствата на няколко десетки души, но за ускореното му развитие това е недостатъчно. Още повече ресурси са необходими за развитие на проекта в невиртуална среда. Прогресът може да бъде решително ускорен, ако и вие дадете своя принос – независимо дали ще подкрепите създаването на сайта или изобщо М.И.Р.-каузата: финансово, чрез помещение или необходими за обучението реквизити, чрез експертна помощ от вашия кръг на компетентност, чрез споделена общополезна информация, или просто ще ни насърчите с някоя и друга добра дума. Защото в днешното "квантово", силно взаимозависимо човечество, хубавите резултати няма да закъснеят да се върнат умножени при вас самите. Ако всеки сподели по нещо от себе си, скоро всички ние ще бъдем приятно изненадани... От всички нас – за всички нас! Предварително ви благодарим! Очакваме вашите писма на: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите..
© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.