Бързи насоки

ОСНОВИ НА ОЦЕЛЯВАНЕТО: ПРИНЦИПИ, САМОЗАЩИТА

За полезни координати по темата, вж. основната страница на "Помощ сега"!

ОБЩИ ПРИНЦИПИ

В разгара на критичната ситуация, най-добрите съвети за самосъхранение и самоотбрана са:

• Будност! Бъдете високо съзнателен за промените в заобикалящата обстановка! Ако вземате решения в състояние на обърканост е възможно по-скоро да влошите ситуацията.

• Спокойствие! Каквото и да се случи, запазете самообладание! Използвайте възбудата от стреса, за да мислите и действате бързо и точно, но без паника. Ако сте сам и не се владеете добре, приложете първо някои методи при острия стрес, преди да правите друго за себе си и/или другите. Ако около вас има по-спокойни доверени хора, позволете им да помогнат!

• Приоритети! Подредете нещата по важност. В повечето случаи, въпреки спешността, имате време да прецените кое е най-важно да се направи, дали да се действа или да се извика помощ на място. Ако вие сте спасителят, мислете и за собствената си безопасност! •

Важни координати в спешни случаи - вж тук. Подробните напътствия зависят от конкретиката (вижте съответни подраздели).

ФИЗИЧЕСКА САМОЗАЩИТА

Предпазване. На първо място стоят мерките, чрез които се намаля риска да попаднете под ударите на склонен към насилие субект. (В древното изно изкуство на войната се споменава на първо място бягството; в днешно време е важно младите да не се водят от филмите, в които е лесно човек с голи ръце да обезоръжи въоръжен опасен престъпник...) Ето ви списък с някои елементарни предпазни мерки, които можете да вземете и така може никога да не ви се наложи да се справяте с грабител или насилник:

• Избягвайте неосветени места или пусти участъци, където рядко минават хора. Например не влизайте сами късно вечерта в неохраняем подлез.
• Не се движете сами късно вечер , особено ако сте в голям град или известен с високата си престъпност районд.
• Не оставайте насаме в апартамент с непознати или полу–познати хора. Не отивайте да празнувате с непозната компания.
• Не обличайте скъпи дрехи. С тях само ще привлечете вниманието на престъпниците. Не носете скъпи украшения, като пръстени, обеци, медальони и др., когато пътувате вечер с градския транспорт.
• Носете у себе си малко пари, така че ако ви ги поискат и вие прецените, че върху вас ще бъде оказано насилие, да ги дадете, вместо да ви пребият и пак да ви вземат парите.
• Ако се налага да носите повече пари, винаги ги разделяйте на части, които слагайте на различни места. Мъдрата поговорка казва: "Никога всичките яйца в една кошница!"
• Ако ви се наложи да изминавате пеша по–голямо разстояние, сменяйте от време на време тротоара, по който се движите. По този начин ще забележите навреме дали някой ви следи и се опитва да се приближи зад гърба ви.
• Ако носите чанта с пари или ценни предмети, не вървете по края на тротоара, близо до пътното платно. Така ще избегнете опасността да ви дръпнат чантата мотоциклетисти или внезапно до вас да спре кола, в която да ви набутат насила.
• Всеки път, когато се усъмните, че ви се подготвя клопка – бягайте! Няма нищо срамно в това. Бягството е един ефикасен начин за спасение. То е първото нещо, за което трябва да се сетите.
• Ако се наложи да викате, не използвайте думата "помощ"! Психологически по-сполучливо ще бъде ако извикате: "Крадат гумата!" или "Крадат колата!" и тъй като по улиците обикновено има много паркирани автомобили, вероятността да дотича някой обезпокоен собственик е много по–голяма. За да спечелите време можете да го наплюете в лицето или да хвърлите нещо по него.
• Предварително си приготвяйте ключа от входната врата и ако случайно са ви проследили до апартамента, в който живеете, натиснете звънеца, миг преди да го вкарате в ключалката.Твърде вероятно е вашият преследвач да предположи, че всеки момент ще излезе някой и ще се оттегли, а вие ще спечелите необходимото време, за да отключите и да се приберете.
• Ако се случи да ви съборят на земята и започнат да ви ритат, запазете с ръце главата си и силно поемете въздух. Старайте се да поддържате дробовете си пълни с въздух. Така значително се намалява вероятността да ви счупят някое ребро.
• Действайте нестандартно – паднете на земята и започвайте да ритате и да крещите колкото ви глас държи. Или имитирайте епилептичен припадък или инсулт.
• Опитайте се да запомните ръста, лицата, походката и други особени белези на вашите похитители, с цел по–късно да ги опишете точно пред органите на реда.
• Направете нещо неадекватно и неочаквано – така ще го объркате. Опитвали ли сте да хванете и задържите малко котенце? Това е трудна и неблагодарна работа. Въпреки че е съвсем малко, то драска, хапе и яростно фучи, което се оказва добра стратегия, защото скоро човек го изпуска, гледайки с намръщено лице следите по ръцете си, останали от срещата си с него.
• Ако сте заподозрели някого, че не ви мисли доброто, но който все още не е предприел нищо, вземете нещата в свои ръце – насочете се точно към него и невинно му поискайте цигара, да ви упъти за някъде, питайте го за часа или се направете че сте го припознали за свой приятел като досадно повтаряте какво огромна прилика има с него и му се извинявайте многократно. През това време се оглеждайте за безболезнен изход от мястото или за хора, които могат да ви се притекат на помощ.

Подръчни средства за самоотбрана. Можете да използвате всякакви вещи и предмети около и у вас. Например камъни, клони, парчета стъкла и мн. др. С малък дезодорант бихте могли да напръскате нападателя в очите. Можете да използвате и лютив спрей. Също така бихте могли да хвърлите в очите му връзка ключове, за да спечелите време или да закрепите ключовете между пръстите си и да ги използвате вместо бокс. Ако се налага удряйте по чувствителни и болезнени места - очи, адамова ябълка, слънчев сплит, полови органи и др. С химикалка или молив можете да прободете ръката му, с която ви е хванал. Ако имате маникюр, можете да издраскате лицето му - така по-късно лесно ще бъде разпознат.

Уязвими места по човешкото тяло и начини за поразяването им. Човешкото тяло всъщност е доста уязвимо. По него има голям брой “слаби точки”, които ако бъдат силно и точно поразени ще предизвикат у човека силна болка, а може дори и да бъде временно обездвижен. Запомнете кои са те, къде се намират и как да ги поразявате. Движенията ви трябва да са бързи и решителни. Но запомнете! Тези удари са опасни за живота и затова трябва да се използват само в случаите на неизбежна самоотбрана!
Глава: особено тил и междувеждие; #Очи - бъркане едновременно с показалеца и средния пръст; #Уши - сграбчване с цяла ръка и дърпане; - ухапване - плесница върху ухото - това може да спука тъпанчето #Коса - хващане и дърпане силно; #Нос - удар отдолу нагоре с леко свит показалец; #Брада (долна челюст) - удар отдолу нагоре с юмрук;
Шия: удар директно напред в адамовата ябълка; #Сънни артерии - със страничната част на отворената длан саблен удар отстрани на шията; #
Горна част на тялото: #Ямката над гръдната кост, основата на шията - мушкащ удар с изпънати, събрани един до друг показалец и среден пръст; Слънчев сплит и корем - удар с юмрук, с лакът, с коляно, ритник с пръсти, с пета
Долна част на тялото; #Полови органи - с юмрук, с ходило (пета или пръсти), с коляно. #Бедро - силен страничен удар, перпендикулярно, в средата на бедрения мускул може да доведе до спазъм и нападателят да падне на земята; #Капачка на коляното - ритник; #Пищял - ритник; #Горна част на стъпалото - удар отгоре надолу с пета.

След негативна равносметка. Ако все пак ви се случи нещо неприятно, опитайте се, след като то отмине, спокойно да анализирате всички причини, довели до станалото събитие. Може да научите интересни неща за себе си и само по този начин ще съумеете да избегнете повтарянето на подобни събития във вашия живот. Не се ядосвайте за това, което вече се е случило. Не се упреквайте, че не сте постъпили по друг начин. Не сте могли - и толкоз! Приемете действителността и факта, че така са се сложили нещата в своята причинно-следствена зависимост. Насочвайте мислите си към това, което трябва да направите в момента и занапред, като използвате новата информация по най-добрия начин за себе си и другите.

КАКВО ОЗНАЧАВАТ КОДОВЕТЕ

Последните години в редица страни ,вкл. у нас, са въведени предупредителни кодове, които се обявяват чрез масмедиите.
Жълтото означава потенциална опасност. Има повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Следете прогнозата за времето. Не предприемайте неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето.
Оранжевото означава по-определена опасност. Прогнозират се опасни и особено опасни метеорологични явления. Съществува голяма вероятност за материални щети. Възможни са човешки жертви. Бъдете много внимателни, следете подробната информация за очакваните метеорологични условия и следвайте съветите на властите.
Червеното означава голяма опасност. Прогнозират се екстремни метеорологични явления със значителен териториален обхват. Има висок риск от големи щети върху инфраструктурата и околната среда. Съществува повишена вероятност за човешки жертви. Бъдете изключително внимателни. Задължително следвайте съветите и разпорежданията на властите и бъдете готови за извънредни мерки.

ИНФОРМАЦИОННА ХИГИЕНА


Адекватната информация е проверяемо насочена към вярно осведомяване и полезни за потребителя указания, а хибридната дезинформация – към натрапливи послания в полза на самите дезинформатори. Първата цели обективно пресяване на наличните мнения, докато втората дава само „едната страна на медала“, или пък силно деформира другите мнения. Първата поддържа разума на потребителя, а втората се стреми да го замъгли, чрез активиране на негативни емоции и примитивни инстинкти. Първата може да се измени при появяване на други данни, докато втората по правило упорито твърди едно и също, дори когато повечето нейни алтернативи вече отразяват променящата се реалност.Developed in conjunction with Ext-Joom.com

© Copyright 2024 М.И.Р. Всички права запазени.